Mit és hogyan pakolunk a táskáinkba?

Brin Gábor | 2023-12-14

Általános és visszatérő kérdés a kerékpáros videók alatt, hogy hogyan érdemes pakolni a bringát egy többnapos, akár hetes túrához. A rossz hír az, hogy nincs általános, mindenkinek, minden helyzetre megfelelő megoldás, éppen ezért nem is próbálunk ilyen választ adni. Helyette konkrét példán keresztül próbáljuk bemutatni, hogy mi milyen megoldást alkalmaztunk az egyes esetekben.
03_Hogyan_pakoljunk_egy_kerékpártúrára

Az első blogbejegyzésében vegyük példának a Budapest - Adriai-tenger túra felszerelését. Mielőtt belemennék a részletekbe, a könnyebb érthetőség érdekében néhány alap dolgot fektessünk le.


A tárgyalt túrán egyedül tekertem, 99%-ban aszfalton, két olyan országon keresztül, amelyek esetében semmilyen gondot nem okoz a vízvételezés és az ételutánpótlás megoldása. Fontos dolog, hogy jelentős hányadát tette ki a cuccoknak a filmezéshez használt eszközök, az akkumulátorok, és az egyéb töltő felszerelések. Utóbbi cuccok elhelyezésével valószínűleg egy olvasónak sem lesz dolga (hacsak nem olyan fanatikus filmes, mint én). Lássuk tehát, mi hova került a kerékpáron!


Kezdjük a kormányon elhelyezett felszerelésekkel. Itt már egyből látszik, hogy ezen a túrán egy furcsa, a bikepacking és a hagyományos csomagos túrázást kombináló elrendezést követtem: a sátort két rögzítő pánt segítségével rögzítettem, de nem közvetlenül a kormányhoz, hanem egy carbon eltartóelemhez - erre azért volt szükség, hogy a fék- és váltó bowdenek ne sérüljenek a rögzítés során. Ilyen eltartóelemet az Aliexpress-ről, Ebay-ről pár ezer forintért lehet rendelni.

04_Hogyan_pakoljunk_egy_kerékpártúrára

A kormány ülés felőli oldalán kapott helyett két henger alakú kulacstartó táska - ezek egyikében volt a kulacsom, másikban pedig kamera felszerelések. Itt a hangsúly a könnyű elérhetőségen volt.


Lássuk miket raktam a váztáskába! Jellemzően ide kerültek a powerbank-ek, és az egyéb akkumulátorok: ezek a méretükhöz képest nehéz elemek, így célszerű alulra, a kerékpár súlypontjának vonalában elhelyezni őket. Ebbe a táskába került még a kerékpárpumpa, valamint, ha volt nálam, akkor a müzli/energiaszeletek.

 

Haladjunk tovább hátrafelé: az ülés hátsó részénél ismét egy bikepacking stílusú táskát találhatunk, egészen pontosan egy nyeregtáskát. Mivel ennek a kinyitása/lezárása kicsit időigényesebb a többinél, ezért javarészt olyan dolgokat raktam bele, amelyeket naponta maximum 1-szer szoktam elővenni. Leghátulra a legnehezebb elem, a szerelő-eszközök kerülnek: csavarkulcs-készlet, gumileszedő, pótbelső, stb., ezt követte a derékalj, a hálózsák, és a felfújható párna triója. A táska hátsó, felfogató-részén pedig a kerékpárlakat, és a bringás felső kapott helyet.

02_Hogyan_pakoljunk_egy_kerékpártúrára

Elérkeztünk a hátsó nagy táskákhoz: az egyik oldalon a nagyobb tárolórészbe a ruhák kerültek (kb. 3 póló, 3 nadrág (2 bringás + 1 normál) 3 pár zokni, 2 alsónemű, hosszúfelső, esőcuccok stb.), de ide raktam a kisméretű törölközőmet, illetve a puha cuccok között volt a drón is. A kisebb tárolórészbe az elsősegély pakkom került (hogy ebben miket tárolok, azzal majd külön blogbejegyzés fog foglakozni ;))


A másik nagytáska alapvetően az “ételhordó” - jellemzően ide raktam minden olyan élelmiszert, amit a nagyobb étkezések során fogyasztok el: péktermékek, felvágottak, zöldségek, stb., de jól elfért mellettük a papucsom is. :D (persze külön szatyorba csomagolva), illetve a műanyag gyorskötözők. A kicsi tárolórészben pedig a tisztasági pakk bújt meg: kis tusfürdő-sampon, fogkefe, fogkrém, wc papír stb.)


Dióhéjban ezek lennének a legfontosabb dolgok, amiket vittem magammal a 10 napos túrára. Valószínűleg többeteknek feltűnt egy (nem is annyira) apróság hiánya: nincs gázfőző-szett. Alapvetően úgy vagyok ezzel, hogy számomra a 2 hétnél rövidebb, olyan túrákon, ahol boltokkal és éttermekkel jól ellátott útvonalon lehet haladni teljesen fölösleges. Egyrészt mert számomra útközben a főzés egy macerás, kényelmetlen tevékenység: nekem a túra a nyaralásról is szól, ezért inkább kétnaponta beiktatok egy olcsóbb éttermet, ahol meg tudom oldani a főtétel-fogyasztást (ráadásul addig tudom tölteni is az elektromos eszközöket). Másrészt pedig mivel egyáltalán nem kávézom, így ez a tevékenység sem indokolja, hogy cipeljek főzőt magammal.  


Ahogy a bevezetőben írtam, ez csak egy példa arra, milyen csomagkombinációval lehet kivitelezni egy ilyen túrát. 1az1-ben valószínűleg senki nem tudja az elmondottakat használni, de ötleteket lehet ki tudtok a cikkből szedni, és bízom benne, hogy ha másban nem is, ebben a hasznotokra tudott válni ez az írás.


Jó túrázást mindenkinek!