Új bringás útvonalak hamarosan Tokaj-hegyalján!

Paul Gabriel Miller | 2023-11-27

Új kerékpárút épül Tarcal és Mád között, ami csatlakozik a Tokaj-hegy kerékpáros körhöz. Már vagy tíz éve mindig benne van az új bringautak listájában, végre tényleg építik, és ahhoz képest, hogy nyár végén kezdték, egész jól haladnak, sőt a Mádi szakaszon már az aszfalt alapréteg is fenn van.



Az út Tarcalon az Andrássy Rezidenciától indul és az Első Mádi Borházig tart. Így már egy egész napos túrát fel lehet majd fűzni Tokajból,  a hegykerülő csak 20 km, de egy Mád oda-visszával megtoldva már 40 km, pont egy kellemes egynapos, nézelődős bringázás.  Rá lehet kötni majd akár egy Ond-Szerencs-Mezőzombor kört is, vagy még nagyobbat, Golop-Monok-Legyesbénye-Szerencs-et, mindenhol van sok látnivaló.  Tarcalon az Áldó Krisztus szobor, a vadregényes bányató és a Szent Teréz-kápolna mindenképpen megnézendő.

Bringatúrák szempontjából nagyon fontos a most épülő szakasz. Azok, akik vonattal jöttek, hogy tekerjenek a Zemplénben eddig inkább Sárospatakot vagy Sátoraljaújhelyet célozták meg, onnan közvetlenül elérhető a Zemplén középső illetve északi-hegyközi régiója, de a déli részhez csak forgalmas közúton lehetett eljutni. Mád a Zemplén déli kapuja, főleg ha a montisokra gondolunk, a Szilvásfürdő-pihenőpark vagy a Mádi-Bortó felől jól tekerhető erdei utak vannak Erdőbénye-Brónok völgye, Erdőfénye-üdülő és a Tállyai-Hideg kút felé. 

Másrész ez az új út csatlakozik a Mezőzombor-Szerencs kerékpárúthoz, így onnan mellékutakon már a Bükk is elérhető lesz kerékpárral.

A cikket és a hozzá tartozó képeket köszönjük vendégszerzőnknek, Paul Gabriel Miller-nek!