Vadkemping kerékpárral - tapasztalatok

Bring Gábor | 2023-11-17

A többnapos kerékpártúrák egyik legérdekesebb, legizgalmasabb része lehet a vadon, szabadban való sátrazás/bivakolás. Ebben a posztban a saját tapasztalatainkat, jól bevált praktikáinkat foglajuk össze, aki pedig a szabadban alvás jogi hátterére kíváncsi, az a “Hasznos linkek” menüpont alatt találhat arra vonatkozó cikkeket is.


Pár szóban érdemes definiálni az általunk használt vadkemping fogalmát: a vadkemping olyan kempingezési forma, amely során az emberek elhagyják a hagyományos, kijelölt kempinghelyeket, és olyan területeken állítják fel sátrukat, egyéb alvás céljára használatos felszerelésüket, ahol erre nincs kifejezetten kijelölt terület vagy szolgáltatás. Tehát vadkempingnek minősül a kilátóban, vagy egy kerékpáros pihenőhelyen való bivakolás is.



És ha már tisztáztuk a fogalmat, akkor két jól elkülöníthető típusát is különböztessük meg: egyrészt vannak az “élmény” vadkempingek, amikor kimondottan a szabadban alvás céljából, általában egy látványos, természetközeli helyen töltjük az éjszakát. Ezzel szemben vannak a “kényszer” vadkempinges esetek, amikor egyszerűen nincs, vagy nincs megfizethető árú szállás a közelben, így kényszerűen alszunk a nem erre kijelölt helyen.


Kerékpártúrán általában az utóbbi eset áll fent, már csak azért is, mert a legtöbb szomszédos országban tiltják az efféle tevékenységet. Pont emiatt a legfontosabb íratlan szabály a táborhely kiválasztásánál, hogy olyan helyen és akkor táborozzunk le, ahol és amikor nem látnak ránk! Értelemszerűen a megfelelő pontot csak napnyugtától, napkeltéig használjuk, minimalizálva a lebukás esélyét. Természetesen érdemes még világosban elkezdeni figyelni a helyeket - nagyjából napnyugtától számolva 1 órával megelőzően, hiszen ekkor még megfelelőek a fényviszonyok annak felméréséhez, hogy valóban takarásban leszünk-e a kinézett helyen.


A táborhely kiválasztásánál lehetőleg sík, egyenletes talajú területet próbáljunk kiválasztani - ezek fontosak, ha ki akarjuk aludni magunkat. (első pár alkalommal valószínűleg úgy sem fogjuk). A sátrunkat, illetve alvó eszközeinket pedig ismerjük meg előtte alaposan: hogyan kell felállítani, összerakni - hiszen sokszor már szürkületben, rossz látási viszonyok között kell ezt majd megtennünk.



Az első pár éjszakán biztosan lesznek olyan hangok, zajok, amelyek aggodalomra adnak okot. A legtöbb esetben vadállatok okozzák ezeket, és elsőre meglepő, sokszor félelmetesnek tűnő neszek okozhatnak álmatlanságot. A jó hír, hogy az egy helyben, nyugodtan pihenő túrázót nem fogja levadászni egy ragadozó sem. Óvintézkedéseket azonban mindenképpen érdemes tennünk a nyugodt éjszakánk biztosítása érdekében: a legsűrűbben előforduló zavaró állat meglepő módon a róka: kiváló szaglása már messziről az élelmiszert tartalmazó csomagjainkhoz vonzhatja őket, és hegyes fogaikkal még az erősebb anyagból készült táskákat is képesek kiszakítani. A legjobb megoldás ez esetben, hogy az összes élelmiszert egy külön zacskóba csomagoljuk, és a táborhelytől 40-50 méterrel arrébb egy fa ágára felakasztjuk. Ezzel elkerülhetjük az éhes vadak sátorunk melletti kutakodását.


Természetesen azokon a helyeken, ahol jelentős számú medve, vagy akár más emberre is veszélyes ragadozó él - pl.: Erdély számos hegységében - ott ne kockáztassuk a természetben való kintalvást. Ezekkel kapcsolatban mindig informálódjunk az indulásunk előtt!

Még egy hasznos tipp: ha megvan a táborhely, akkor érdemes egy otthoni kontakt személynek, ismerősünknek átküldeni a pontos lokációnkat - ezt pl.: messengeren, a hely megosztásával tudjuk megtenni. Egy fotó a térképen belőtt helyünkről, vagy a koordinálták átküldése után azzal a tudattal tudjuk álomra hajtani a fejünket, hogy ha esetleg gond lenne, akkor is tudják, hogy hol vagyunk.


Akár a természetközelben, akár ember által formált területen töltjük az éjszakát mindig tudatosítsuk magunkban: mi itt vendégek vagyunk - ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, ne törjünk, tapossunk le értékes növényeket!


Egy bejegyzésbe ennyi információ talán elég is lesz, ezekkel a tippekkel már nagyban megkönnyíthetjük az első “vad” éjszakánkat. Aztán vigyázzunk, mert ha jó élményként marad meg a szabadban alvás, akkor akár függőséget is okozhat! ;)